sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Otso

Vuoden nuori korutaiteilija -kilpailu


Osallistuin tänä vuonna korukilpailuun viidellä korulla, joista kaikki olivat uusia paitsi Otava kaulakoru. Kilpailukorut ovat näytillä Ulvilassa Leineperin ruukilla 1.6. - 31.8.2017. Lisää informaatiota kilpailusta löytyy täältä.

Lähtiessäni suunnittelemaan koruja halusin pitää jonkinlaisen yhteisen aiheen niille, ja ajatus lähtikin Suomen juhlvavuodesta. Halusin että jokainen koru yhdistyy jotenkin suomalaisuuteen ja lähdinkin tutkimaan hieman suomalaista kansanuskoa. Lukiessani Risto Pulkkisen Suomalainen kansanusko - Samaaneista saunatonttuihin kiinnostuin ihmisten suhteesta mystiseen karhuun, ja tiesin että haluan tehdä tämän aiheisen korun. Näin siis syntyi Otso.

Kiven tilasin etsystä, joka on englanniksi boulder opal. Kiven värikkyys ei tahdo välittyä kuviin, sillä se välkehtii niin monilla eri väreillä sitä käännellessä. Kerkesin säikähtää, että kivi ei ehtisis saapua ajoissa, sillä postilla kesti jouluhamuissa toimittaa paketti Austraaliasta jonkin aikaa. Onneksi kivi lopulta saapui!

Aloitin suunnittelun piirtämällä erilaisia karhun päitä, kunnes päädyin mieleiseen tyyliin. Kun piirros oli paperilla, liimasin tämän hopealevyyn kiinni ja sahasain piirrustuksen mukaisesti jokaiselle viidelle kerrokselle mistä pää kasaantuu.


Piirros liimattuna.
Pään palaset sahattuna
korvien aukkoja lukuunottamatta.
Alin taso sahattuna.Kaikki tasot kultaista kuunsirppiä lukuunottamatta.

Kun palaset olivat sahattuna filssasin ja kiillotin palaset, sillä juottamisen jälkeen en pääsisi käsittelemään kaikkia kohtia. Tämän jälkeen alkoi palasten juottaminen kasaan. Sulatin aina juotepaloja liitettävään levyyn ja käytin apunani metallisia pinnejä jotka puristivat levynpalasia yhteen jotteivät ne liikkuisi juotoksen yhteydessä.

Juotepalaset sulatettuna juotettavaan
palaseen.
Pinnit pitivät palaset paikallaan.

Kun pää oli juotettu kasaan tein kivelle istukan. Tein sille ns. suojelevan kehyksen johon sitten juotin kiveä paikallaan pitävät kynnet. Koska kivi on vapaamuotoinen, sai olla tarkkana että kehyksestä tuli oikean muotoinen.

Kiven kehyksen vääntöä.
Kynnet juotettavana.

Ennen kiven istukan juottamista paikalleen juotin kultaisen puolikuun nallen otsalle ja riipuslenkeille tangon. Koitin juottaa molemmat samaa aikaa, mutta tangon juottaminen osoittautuikin vaikeammaksi, sillä juote jolla se oli tarkoitus saada karhun päähän karkasi levyjen väliin. Oli erittäin haastavaa juottaa niin isoa hopeamöhkälettä sekä pientä tangonpalasta kiinni toisiinsa, sillä juottaessa molempien kappaleiden pitää olla tasalämpöisiä jotta juotos kestää. Monien yritysten ja parin kirosanan jälkeen juotos kyllä onnistui.

Puolikuu ja tanko juotettuna.
Kivi-istukka juotettavana.

Enää puuttui riipuslenkkien kiinni juottaminen. Tässäkin onnistuin lämmittämään tankoa liikaa ja se lähti luisumaan alas pois paikaltaan, joka täytyi tottakai korjata. Kun kaikki palaset olivat oikeilla paikoillaan kiilloitin korun vielä ennen kiven istuttamista. Samalla tein blitzillä koristetummennuksia joita uudistin varmaan kymmenen kertaa ennen kun olin lopputulokseen tyytyväinen.

Kaikki palat juotettuna.
Kivi kiinni.

Laitoin koruun nahkaisen punotun nyörin ja koru oli valmis.

Koru edestä.


Koru takaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti