tiistai 15. lokakuuta 2019

Ristisormus

Referenssikuva

Asiakas oli ostanut hopeisen kantasormuksen, johon toivoi esimerkkikuvan tyyppistä kuviota kaiverrettuna sen päälle. Ideointi hänen kanssaan jatkui ja ruusu korvattiin rubiinilla ja mukaan tuli toivomus köynnöksestä joka kulkisi sormuksen ympäri. Lähdin luonnostelemaan toivomuksien perusteella, joista asiakas poimi mieleisiä asioita joista kasattiin lopullinen design.








Sormuksen valmistus oli aikamoinen oppimisprosessi ja onkin tullut käytettyä saatua tietoa myöhemmissä töissä. Ensin valmista kantasormusta piti suurentaa, joten hehkutin sitä. Lämmitys muutti pinnan röpöiseksi, oletettavasti siinä oli jonkinlainen pinnoitus joka reagoi hehkutuksessa joten sormus piti filssata kokonaan. Seuraavaksi sahasin ristin kultalevystä ja yritin tehdä hopealevyyn mahdollisimman tiukan sovitteen. Tämä oli ensimmäinen kerta kun yritin tälläistä tekniikkaa, ja parin yrityksen jälkeen sain jokseenkin tyytyväisen tuloksen. 

Risti ei istu täydellisesti levyssä. 
Ristin sahaus.
























Lähdin juottamaan levyä kiinni sormukseen jossa käytin opettajan ohjeistuksen mukaan todella paljon juotetta jotta ristin ja levyn väliset raot täyttyisivät. Mutta juote ei täyttänyt rakoja niin kuin toivoin, vaan se meni täyttämään sormuksen ja levyn väliä. Vaikka syötin lisää juotetta se ei täyttänyt kokonaan välejä ja jätti pieniä uomia niiden paikoille. Ajattelin, että asia korjaantuisi viilaamalla sille tasolle, missä juotetta olisi tarpeeksi, jota tein kun kultainen köynnös oli juotettu paikalleen mutta rakoja tuli vain lisää ja uskon että juote oli syövyttänyt levyä liikaa. Mutta ennen tätä tein kultalankaa kultakäynnöstä varten ja muotoilin sen pihdeillä oikean muotoiseksi ja sahasin lehdet jotka juotin kultajuotteella kiinni lankaan.


Ristilevyn juotosta.
Kultalehvys kasausvaiheessa.

Köynnöksen juottaminen meni kohtalaisen hyvin, mutta kun lähdin siistimään kantaa huomasin että juote oli syövyttänyt hopealevyn. Päädyin viilaamaan levyn kokonaan pois ja tekemään uuden. Sain tehtyä sillä kertaa tiukemman sovitteen hopealevyyn, ja juotin ristin ensin kiinni levyyn ja vasta sitten levyn kantasormukseen. Taas juotetta sai lisätä kunnolla, sillä se imeytyi levyn ja sormuksen väliin.




Köynnöksen juottamista.
Juotos on syövyttänyt pinnan ropoiseksi.

Koska murehdin juotoksen pidentymistä ja juotteen kiukkuilua jäi kultaritin ja hopealevyn väliin koloja. Tässä kohtaa punnitsin että lähdenkö lisäämään juotetta, vai annanko niiden olla. Päädyin kaivertamaan ristin ääriviivat, jossa a.) kolot peittyisivät b.) risti tulisi paremmin esille, koska kulta ei erottunut kovinkaan selkeästi. Kaiverruksen jälkeen jäljelle jäi kiven istutus. Tein tämän tähti-istutuksella jota en ollut tehnyt aiemmin, joten tämäkin oli uutta ja jännittävää. Onneksi tässä ei ollut suurempia ongelmia.


Lisää kuvateksti
Lisää kuvateksti


 Valmiista sormuksesta tuli erittäin näyttävä, vaikka itseä jäikin parikin asia häiritsemään. Sormus oli hyvä harjoitus siinäkin mielessä, että missä kohtaa antaa jonkin 'virheen' olla eikä lähde pilaamaan enempää asioita yrittäessä korjata sitä.

Valmsi sormus: 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti