torstai 24. lokakuuta 2019

Kaiverrusnäyttö 3

Tämä oli kevään puolella tehty viimeinen näyttö. Vaikka opettaja ohjeisti että kannattaa tehdä jotain mikä on jo tuttua, halusin kokeilla jotain uutta. Niinpä päädyin tekemään kantasormusta ajatuksena, että tekisin koristeellisen monogrammin kantaan ja reunoille jotain koristelua.

Muotoon moukarointia.

Sormuksen valssausta.
Sormuksen muotoon sahausta.


Aloitin sulattamalla hopealevyn suoraan sormuksen korkeuden ja paksuimman kohdan leveydet huomioon ottaen. Valssasin porrastaen keskikohtaa kohti ja sahasin sormuksen muotoonsa. Tämän jälkeen taoin kantaa kuopaksi kuten olisin normaalin kantasormuksen kanssa tehnyt ennen sormuksen pyöristämistä. Siinä menikin jonkin aikaa aineen paksuuseron takia. Lopullisen muotonsa kantasormus sai kiillotusvasaran takomisen ja viilaamisen jälkeen. Kun olin kiillottanut sormuksen valmiiksi, suunnittelin monogrammin valmiiksi.

Silitysvasaralla takomista.
Sormus valmiina kaiverruksiin.
Koristekaiverruksen luonnos. 

Kun olin päättänyt millaisen kuvion sormukseen halusin, piirsin sen sormukseen ja lähdin kaivertamaan. Aloitin ensin ääriviivoista jonka jälkeen lähdin poistamaan materiaalia. Valmistin tätä varten itselleni tasokaivertimen kahdella eri koolla. Työskennellessä tapahtui aikamoinen oppimiskaari ja hieman soimasin itseäni, että pitikö tähän näyttöön nyt ensimmäistä kertaa tämmöistä kokeilla.

Ääriviivojen kaivertamista.
Materiaalin poistoa.
Melkein valmis.


 Kun materiaali oli poistettu naputtelin alennetut tasot punsseleilla siistiksi. Nämäkin valmistin tätä työtä varten metallitangosta. Tein neljä erilaisilla kärjillä, kaksi erikokoista ympyrää sekä kolmion ja neliön muotoiset. Kun olin saanut kannan kaiverrettua siirryin reunakoristeluihin. Tämän mukana tulikin uusi haaste, kaarevalle pinnalle kaivertaminen.


Melkein kaikki käyttämäni työvälineet vasemmalta oikealle: Viistekaiverrin, iso pyörökaiverrin, iso tasokaiverrin,
pieni tasokaiverrin, pieni pyörökaiverrin ja erimuotoisia punsseleita.


Koristeiden kaivertamista.
Koristereauhka piirrettynä.
Sivukoriste melkein valmiina.
 Koru tuli valmiiksi näyttöön ja palautteesta tulikin mitä odotin. Vaikka lopputulos on hieman karkea, on sormus ollut itsellä käytössä aika paljon. Ja tärkeintä taitaakin olla että opin paljon tämän sormuksen teosta.

Valmis sormus:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti