sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Kaiverrusharjoituksia

Olen viimeaikoina harjoitellut hieman graafista kaiveramista. Ensimmäisessä kokeilussa otin mallia taiteilija Michael Halbertin teoksesta. Ensin piirsin kuvan pienempään kokoon, josta oli helpompaa ottaa mallia laattaan piirtäessä. Kaivertaessa käytin uutta kaiverrinta joka ei ollut vielä niin tuttu ja sen hallinta ei ollu niin hyvä ensimmäiseen kaivertimeen verrattuna. Kaikenkaikkiaan tämä oli kuitenkin hyvää harjoitusta!
Kaiverrus kesken.

Ensimmäinen piirustusyritys.
Laattaan piirtäessä katsoin mallia tulosteesta sekä itse piirtämästäni
mallista.

Valmis kaiverrus.
 Seuraavaksi koitin kättäni ruusujen kaivertamisessa. Pidän siitä, että jokaisen kaiverruksen valmistuttua olet oppinut jotain uutta ja niin kävi tämänkin yrityksen kanssa. Mieleen jää aina asioita joita voi tehdä paremmin seuraavaan kaiverrukseen!


Ruusut piirettynä laattaan.
Kaiverrin ja kaiverruslaatta.


Kuvan ääriviivat valmiina.
Valmis kuva.

 Kokeilin myös silmän kaivertamista, ottaen hieman referenssiä aikaisemmassa kuvassa näkyvää Obaman silmää.

Silmän kaivertaminen oli hauska harjoitus.
Tältä laatta lopulta näyttää.
Haastavin työ on ollut kouluharjoitustyö, jossa piti tehdä kotikaupungin maamerkeistä kollaasi. Ensin piti löytää rakennuksille ja patsaalle omat paikkansa, asetteluun meni pari kokeilua ennen kuin piirustus meni opettajalta läpi. Piirtäminen oli jo haastavaa paperille, missä viivojen saaminen oikeisiin suhteisiin ja kulmiin että ne näyttäisivät hyviltä oli mielenkiintoista, mutta lisähaasteen toi niiden piirtäminen laattaan josta piirettyä viivaa ei pysty kumittamaan. Jouduinkin moneen otteeseen pyyhkimään piirretyn osan pois ja aloittamaan alusta.

Laattaan piirtäminen vei noin kuusi tuntia.
Aloitin kaivertamisen patsaasta ja siirryin vanhaan raatihuoneeseen.

Kuvan kaivertaminen oli erittäin vaikeaa, sillä hieman harhaan kulkeutunut viiva pilaa helposti koko kuvan. Kaivertaessa kävi moneen kertaan lipsujakin, joissa en kerennyt pysäyttämään kaiverrinta ajoissa ja se meni yli tarkoitetun kohdan. Semmoinen jää helposti nakertamaan, mutta koitin muistaa että työ on vasta harjoitus. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä(, vaikka siihen kannattaakin tähdätä). Ääriviivojen jälkeen lähdin tekemään rakennuksiin ja patsaaseen varjostuksia. Tämä oli hyvää harjoitusta valon ja varjon käytöstä.


Varjostuksia kaiverrettuna.
Viimeisenä kaiversin kiikartornin varjostukset.Valmis laatta:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti