tiistai 23. elokuuta 2016

Lanka-istutus

Norbertin luonnokset.

"Hämähäkki-istutus"

Unkarissa tehty sormus.
Olin viime vuonna työssäoppimassa Unkarissa [x] jossa valmistin Norbertin ohjeistuksen avulla sormuksen lanka-istutuksella jota hän kutsui hämähäkki-istutukseski. Halusin kokeilla samanlaisen sormuksen tekemistä, sillä en nähnyt itse kiven istutusta tähän sormukseen ja olin utelias miten itse onnistuisin. Lähdin toimeen katselemalla valokuvia joita otin Norbertin piirtämistä ohjeista.

Ensin mitataan langan keskikohta johon viilataan pieni lovi. Tämä helpottaa toisen langan juottamista tämän päälle. Sitten langat taitellaan niin, että päät ovat kohdakkain. Kun langan päät on viilattu suoriksi niiden päähän juotetaan ympyrän muotoinen laatta.


Langat juotettuna
Langat taitettuna ja juotettavat osat.
Sitten lähdin viilaamaan tukirenkaaseen sovitteet lankoja varten. Sovitteet täytyy olla tarkasti koska jos ne eivät mene suoraan kohdakkain, tai ovat liian suuret se tulee vaikeuttamaan tukirenkaan juottoa paikalleen. Juotoksessa saa myös olla varovainen juotteen määrän kanssa, sillä sitä ei saa olla liikaa, sillä sitä on vaikea siistiä. Kuitenkin  täytyy katsoa että kaikki on varmasti juotettu kiinni. Kun tukirengas on juotettu kiinni, juotetaan tämä paketti kiinni sormusrunkoon. Seuraavaksi vuorossa on koko sormuksen siistiminen ja filssaus. Sitten kivi-istutuksen langat katkaistaan oikeaan pituuteen, jyrsitään pieni sovite kivelle ja istutetaan kivi.


Tukirenkaan juotos.

Kokoon juottaminen.


Paketti koossa.
Kiven istutusta vailla.

Valmiit sormukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti