lauantai 29. lokakuuta 2016

Manttelisormus

Tämä ei niin visuaalisesti miellyttävä sormus oli koulutehtävä. Saimme valmiin muodon mistä lähdetään sormusta tekemään. Sahasin tämän esiin hopealevystä.

Lähtöpiste

Sormuksen muotoilua
Lyö aina ilmaan.
 Hehkutin sen ja taivutin toiset päädyt kunnolla kohdikkain, juotin ne kiinni ja toistin tämän toisille päädyille. Pyöristetin sormuksen takoen vain sormuksen 'selkäpuolelta'. Kun sormus on hieman muodossaan aloitetaan sen pullistaminen. Siinä käytetään kiillotusvasaran pyöreää puolta ja pallopunsselia.

Melkein valmis taonta.
Kun hopeaa lyö täytyy tähdätä lyönnit niin, että lyöt ilman päällä jolloin hopea taittuu. Jos osut siihen pallopunsselin päällä metalli vain venyy ja menetetään ainevahvuutta. Tämä oli välillä haastavaa ja tajusi että harjoitus taisi tulla ihan tarpeeseen. Hopeaa tarvitsee hehkuttaa välillä että se jaksaa taipua. Pyöristin ensin selkäpuolen ja valitsin suuremman pallopunsselin etupuolen pyöristämiseen. Etupuolella oli vaikeampi päästä tiettyihin kulmiin, mutta ei mahdotonta. Sahasin palasen pois etupuolelta sillä sormuksen etupuolesta tuli liian korkea. Hehkuttelin välillä ja tunnustelin sormilla mahdollisia lommoja jotka tarvitsisivat takomista. Merkitsin tussilla kohdat mitkä tarvitsivat lisää työtä. Manttelin sisäpuoli halusi välillä mennä soikeaksi tai muuten epämuodostuneeksi, mutta sain korjattua sen aika helposti takomalla. Sen pystyy myös korjaamaan viilaamalla taikka sahaamalla.Filssausta.
Kaikki juotettuna.
Putki sovitettuna.
Kun muotoilu on valmis sisäputken sovitus alkaa. Sisäpuolet viilataan sisävaipan kokoiseksi, sovitin ensin toisen puolen oikean kokoiseksi ja sitten toisen. Koitin tällä välttyä suurilta koloilta juottaessa. Sisäputken saumat juotetaan vuorotellen kiinni ja sitä ei lähdetä siistimään ennen päätypalan paikalleenjuottoa jotta juotokset eivät vetäytyisi. Sitä ennen kuitenkin täytyy porata reikä sisävaippaan jotta kaasut pääsevät ulos ja paketti ei räjähtäisi. Mutta kun paketti on kasassa täytyy ylimääräiset osat sahata ja viilata pois. Tämän jälkeen manttelisormus filssataan ja kiilloitetaan.

Valmis sormus.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti