maanantai 8. helmikuuta 2016

Rannekoru osa 2

Rannekorun valmistus jatkuu.

Lukko palasina.
Lukko koottuna.Tein lukon seuraavaksi. Sen valmistus oli hieman haastavaa, koska yritin saada siitä mahdollisimman matalan jotta se ei olisi liian korkea verrattuna muihin palasiin.

Putken valmistus

Tarvitsin putkea saranoihin sekä kivi-istutuksia varten. Putki tehdään levysoirosta jonka koko, paksuus ja muoto riippuvat tehtävän putken koosta.
Mitat lasketaan seuraavasti:

Levyn paksuus = ulkohalkaisija - sisähalkaisija : 2
Levysoiron levyys = Ulkohalkaisija x π
Levysoiron pituus = Suunnitellun putken pituus + 25mm

Työstettävän soiron täytyy olla tasalevyinen ja mittatarkka. Soiron toinen pää leikataan suipoksi 25mm matkalta. Kärkeen voi järrää pienen tasaisen kohdan, eikä sen kannata olla oman turvallisuuden vuoksi neulamaisen terävä. Putkiaihio vasaroidaan puun päällä puolipyöreäksi ja suipennettu pää täysin pyöreäksi. Tämän jälkeen aihiota vedetään vetosiivun rei'istä kunnes reunat ovat lähellä toisiaan, mutta eivät kokonaan kiinni.
Vasemmalla oleva putki on valmis.
Levysoiron vasarointia.
Putken vetoa.
Tässä kohtaa putki juotetaan jos niin on suunniteltu. Silloin aihio hehkutetaan, puhdistetaan ja sauma skaavataan. Saumaan lämmitetään juotosnestettä ja sauma vasaroidaan kevyesti kiinni. Juote lisätään pieninä paloina ja sijoitetaan tasaisin välein sauman päälle. Aihiota kuumennetaan sauman suuntaisesti. Pinnalle joutunut juote on poistettava ennen vetämisen jatkamista.
Jos putken sisähalkaisijan koko on suunniteltu sen sisälle täytyy pujoittaa tavoitetun koon kokoinen teräslanka. Langan täytyy olla reilusti putkiaihiota pidempi sekä langan pää vähän kartioksi viilattu. Muuten lankaa on erittäin vaikea saada putkesta ulos.
Putki vedetään haluttuun ulkomittaan. Kun putki on oikean kokoinen teräslanka saadaan pois pujottamalla sen pää vetusiivun etupuolelta langan paksuisen reiän läpi ja lanka vedetään pois.

Istutusputket

Rannekoruun tuli kahdeksan 3,5mm kiveä, kaikki putki-istutuksilla kiinni. Tein 4mm putkea niitä varten. Tarkistin putkien paikat palasiin, porasin reiät ja sahasin hieman putkie pienemmät reiät palasiin. Viilasin neulaviilaa käyttäen reiät lopuksi oikean kokoisiksi. Testailin putkella milloin olin viilannut reiät tarpeeksi isoiksi, sillä reiät eivät saa olla liian suuret jotta putki juottuu helposti kiinni, eikä jätä rakoja putken ja palasen väliin.
Ennen putkien juotosta taoin keskikappaleesta hieman loivan, jotta se istuisi paremmin ranteeseen.
Sahauskohtien merkintöjä.

Istutusputket sahattu ja valmiina juotettaviksi.
Putkien juotos kiinni osoittautuikin hieman hankalemmaksi. Juotetta meni paljon, mutta sauma ei mennyt millään umpeen. Luulen että se imeytyi levyjen väliin, eikä haluttuun saumaan. Sain kuitenkin juotettua kaikki saumat kiinni kun tarpeeksi tuikkasin juotetta.

Vasemmalla puolella olevassa palassa putkien juotossaumassa näkyy koloja. Oikean puoleisella palalla putket on hyvin kiinni.

Saranat

'Apupätkän' sahaus.
Saranoiden urat ja sarana palaset.
Sahauspidin.
Vedin saranoita varten 2,5mm ulkohalkaisijaltaan olevaa putkea. Viilasin jokaiseen korupalaseen saranoille urat saranaviilalla. Valmistin saranat sahaamalla korun osia n. 2mm pidemmän putken jotta saisin laitettua juotepalaset näille ylimenevien saranaputkien päälle.
 Mitoitin saranan molemmille puolille 'perinteiset'  ¼ putken pituudesta. Putken sahaus helpottui sahauspidintä käyttämällä.
Saranaan jätetään väliin pieni pala putkesta, jotta putki pysyy suorana, kun se juotetaan kiinni. Myöhemmin niittauksessa syntyy ongelmia jos putkien reiät eivät kohdikkain toisiinsa. Niimpä sahasin hieman yli puolenvälin putken materiaalia pois ns. apupätkästä.
          Kun pidemmät saranat olivat kaikki sahattuna mittasin välisaranoiden pituudet yksitellen ja sahasin ja viilasin ne sopivan kokoisiksi jokaiseen saranaan.

Saranat valmiina juotettaviksi,
Jatkoin samalla ajatuksella, eli juotin ensin kaikkiin korupalasiin kiinni 'pidemmän' saranapalasen ja tarkistin juotoksen jälkeen keskisaranapalasen paikan. Käytin juotoksessa apuna pihtilankaa, eli sidoin saranat paikoilleen.
Saranoiden kunnolla kiinni juottaminen on tärkeää, koska jos ne ovat huonosti kiinni saranat saattavat irrota kun saranatappia niitataan kiinni.


Keskipalan paikan tarkistusta.

Saranapalaset juotettuna
Sahasin pois ylimääräiset pituudet 'pitkistä' saranoista sekä apuvälipalat. Saranoita piti hieman viilalla siistiä kunnes palaset sopivat hyvin yhteen.

Saranat valmiina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti